Een werknemersstatuut voor 600 Waalse onthaalouders!

Al meer dan 30 jaar lang strijden onthaalouders voor een volwaardig statuut. Met een eerste stap in 2003 kregen de onthaalouders een beperkte sociale bescherming door middel van het sui-generis statuut. Dit statuut had na een overgangsfase van 3 jaar moeten leiden tot een volwaardig werknemersstatuut.

Maar vandaag hebben onthaalouders nog steeds geen vast inkomen, geen volwaardige ziekte-uitkering, geen betaalde vakantiedagen, geen recht op werkloosheidsuitkeringen,… kortom een statuut dat eerder in de 19de eeuw thuishoort. Wallonië nam alvast een grote stap in de juiste richting.

Wallonië telt 2617 erkende onthaalouders (ONE 2015). Samen vangen zij meer dan 10 000 kinderen op. Dat komt neer op ongeveer een kwart van de beschikbare opvangplaatsen voor jonge kinderen. Geen peulschil dus.

In Vlaanderen was er met het proefproject al een eerste grote doorbraak in het dossier van de onthaalouders. ACV Puls trok daar de kar en zorgde ervoor dat 120 voltijds equivalenten een werknemersstatuut kregen. Nu kwam er na jarenlang bikkelen en intensief onderhandelen ook schot in de zaak bij onze Franstalige collega’s.

“Wallonië kiest duidelijk resoluut voor een duurzame gezinsopvang.”

Eind 2017 kondigde men aan dat er eindelijk een akkoord was tussen de vakbonden, de Franse gemeenschapsregering, de ONE (Franstalige tegenhanger van Kind en Gezin) en ‘Het platform voor een statuut’. Vervolgens maakte bevoegd minister Alda Greoli (CDH) bekend dat er vanaf 2018 een proefproject voor onthaalouders van start ging.

Dit project gaf 400 Waalse onthaalouders vanaf 2018 een werknemersstatuut. Dat aantal wordt in 2019 en 2020 verhoogd naar respectievelijk 600 en 900 onthaalouders. Voor 2018 werd er een budget van 16 miljoen euro uitgetrokken. 12 miljoen euro diende voor het statuut. 4 miljoen euro werd gebruikt om de onkostenvergoeding op te trekken.

Wallonië kiest duidelijk resoluut voor een duurzame gezinsopvang. Niet alleen kunnen bestaande onthaalouders kiezen voor een volwaardig statuut, nieuwe collega’s zullen kunnen starten als volwaardige werknemers.

Concreet zullen onthaalouders vakantiegeld ontvangen, naast hun loon een kostenforfait krijgen, compensatiedagen verwerven voor hun overuren en kunnen ze genieten van betaalde vakanties. De arbeidstijd zal ook beperkt worden en men krijgt een fiscale vrijstelling van 10% op beroepsonkosten.

Deze beslissing komt uiteraard niet zomaar uit de lucht vallen. Dit is het resultaat van jarenlange inzet en engagement. Een dikke proficiat aan de onthaalouders én de vakbonden.

Wij zijn ervan overtuigd dat we weer een flinke stap dichter bij een volwaardig statuut voor alle onthaalouders zijn. Het spreekt voor zich dat ACV Puls het Waals project toejuicht en als inspiratie zal gebruiken.