Wat zou ik graag zoals elke werknemer belasting betalen in ruil voor sociale bescherming en een fatsoenlijk inkomen

Onthaalouder Rita Daemen schreef een open brief naar Nabilla Ait Daoud, de Antwerpse schepen van jeugd, kinderopvang, leefmilieu en dierenwelzijn.

Beste Mevrouw,

Al 39 jaar doe ik aan kinderopvang.

Eerst heb ik 13 jaar in een kribbe gewerkt en nu ben ik 26 jaar onthaalouder.

Ik heb die keuze heel bewust gemaakt omdat ik heb ondervonden dat sommige kindjes zich beter voelen in kleinere groepjes.

In de krant las ik dat er veel onthaalouders stoppen. Volgens het artikel is de oorzaak dat er te veel administratieve verplichtingen bij komen kijken.

De echte reden is dat wij nog steeds geen 20 euro per dag per kind krijgen. Daarvan moeten we dan nog de kosten voor de groenten, fruit ,vlees ,gas, elektriciteit ,water enz...van aftrekken.

Komen de kindjes niet dan daalt je inkomen. Je weet dus nooit wat je op het einde van de maand gaat verdienen.

Wat zou ik graag belasting betalen zoals elke werknemer, dan zou ik ook sociaal beschermd zijn en zou ik misschien een fatsoenlijk inkomen hebben en een fatsoenlijke pensioen opbouwen.

Zelf heb ik al 38 jaar gewerkt en moet ik wel nog tot 2027 werken. Omdat de jaren voor 2003 niet meetellen voor de pensioenopbouw van onthaalouders.

Blijkbaar zijn de eerste drie levensjaren van jonge kinderen zo belangrijk.

Maar het moet liefst allemaal zo goedkoop mogelijk zijn voor onze regering. Ze zullen wat grootouders aanspreken om wat meer kindjes op te vangen.

Zijn ze ze misschien iets vergeten, namelijk dat deze grootouders zelf tot 67 moeten werken en veel ouders op latere leeftijd voor kinderen kiezen?

Ik wens u en uw team nog veel succes en hopelijk kan u iets betekenen voor de vele onthaalouders die hun werk met hart en ziel alle dagen uitoefenen

Vriendelijke groeten
Rita Daemen