Vlaamse overheid maakt inspectierapporten in de kinderopvang openbaar

Vanaf maandag 19 december 2022 maakt de Vlaamse overheid Inspectierapporten in de kinderopvang stapsgewijs openbaar.

Telkens er een verslag klaar is, komt het online. In een eerste fase zullen daarom alleen de rapporten van de inspecties van na 17 november beschikbaar zijn.

Het is niet evident voor een buitenstaander om af te leiden welk gewicht de Inspectie aan een bepaalde tekortkoming geeft.

Let op de bezetting van de crèche en de registratie van de werknemers en kindjes. Als daar problemen mee zijn, kan dat een teken aan de wand zijn dat er in die opvang een risico bestaat. In veel groepsopvangen waar zich wantoestanden voordoen, blijken slechte werkomstandigheden (te veel kindjes bij te weinig begeleiders) een factor.

Je kan de rapporten terugvinden via de website van de zorginspectie: www.zorginspectie.be. Op de website vind je rechts onder het blauwe tabblad 'snel naar' de link 'inspectieverslagen en inspectierapporten'.
Vervolgens klik je op 'zoek inspectieverslagen op via de cobrha viewer'. Je wordt doorverwezen naar een nieuwe website.

Op deze pagina kan je de gegevens invullen van het kinderdagverblijf dat je wil opzoeken. In de lijst met zoekresultaten klik je vervolgens op het HCO-nummer van het kinderdagverblijf. De naam zelf kan je niet aanklikken.
Indien er een inspectieverslag is kan je dit onderaan de pagina terugvinden. De kans is groot dat je niet meteen het kinderdagverblijf zal terugvinden dat je zoekt. Voorlopig staan enkel de meest recente inspectieverslagen online, maar dat aantal zal groeien.