Onthaalouders Sui Generis mogen dienstencheques gebruiken voor poetshulp.

Onthaalouders Sui Generis konden tot nu toe geen gebruik maken van een poetshulp met dienstencheques omdat je deze cheques niet mag gebruiken voor ruimtes waar je een professionele activiteit uitvoert.

De Vlaamse Regering heeft hierin nu een uitzondering toegestaan.

Voor onthaalouders die enkel een kostenvergoeding ontvangen en die dit als gebruiker doen in hun eigen woonhuis voor de opvang in gezinsverband kan het gebruik van dienstencheques nu worden gelijkgesteld aan het gebruik als particulier.

De onthaalouders die werken als zelfstandige of als werknemer kunnen ook gebruik maken van dienstencheques, maar slechts voor de ruimtes in de woning die enkel voor privé-doeleinden worden gebruikt. Dus niet de gemengde ruimtes die zowel voor privé als voor kinderopvang worden gebruikt. (Voor deze ruimtes kan je eventueel wel gebruik maken van een poetshulp die niet met dienstencheques betaald wordt.)

Belangrijk om mee te geven voor de onthaalouders in het Sui-generisstatuut: je kan enkel genieten van de belastingvermindering wanneer je werkt als werknemer. Indien je partner aan de slag is in een werknemersstatuut is het dus interessanter dat je partner de cheques aanvraagt.

Meer info kan je hier terug vinden op de website van de Vlaamse overheid.