LBC Volwassenenonderwijs: op maat van onthaalouders

houten speelgoed dino's op boeken

ACV Puls ken je natuurlijk als dé vakbond die opkomt voor de belangen van onthaalouders. Maar wist je dat ACV PULS ook volwassenonderwijs organiseert? Onder de naam LBC Volwassenenonderwijs worden van Sint-Niklaas tot Beringen meer dan 50 verschillende opleidingen aangeboden aan duizenden cursisten. LBC Volwassenonderwijs is dus verankerd in onze syndicale beweging. Dat heeft geleid tot erkend en betaalbaar kwaliteitsonderwijs in een hartelijke en stimulerende omgeving.

Ook voor wie een opleiding zoekt om aan de slag te gaan in de kinderopvang vindt bij hen zijn of haar gading. En ze hebben zelfs opleidingen op maat voor wie wil starten of al werkt als onthaalouder.

We spraken met Karen Fleerakkers, verantwoordelijke voor opleidingen voor onthaalouders en de opleidingen Kinderbegeleider in regio Turnhout.

Wat biedt LBC Volwassenenonderwijs aan voor onthaalouders?
Er is het kennismakingstraject Starten als onthaalouder, een kort maar verplicht traject als je wil starten als onthaalouder. Hierin geven we je alle nodige informatie mee om een doordachte keuze te kunnen maken voor de job van onthaalouder en de start goed voor te bereiden.

Als je al als onthaalouder werkt dan is het niet vanzelfsprekend om naast je job ook een opleiding te volgen. We bieden in Turnhout daarom bijvoorbeeld modules in gecombineerd onderwijs aan.

Wat volg ik als ik wil starten als onthaalouder zonder enige kwalificatie op zak?
Het kennismakingstraject. En daarna de opleiding Kinderbegeleider baby’s en peuters. Die opleidingen zijn erkend door Kind&Gezin en de overheid en geven recht op een officieel certificaat.

Studeren kost geld. Wat betaal je ervoor als cursist?
Doordat we officieel volwassenonderwijs zijn kunnen we de prijzen betaalbaar houden. Je betaalt +/- 1,70 euro per lestijd. Daar komt nog bij dat je als werknemer in aanmerking kan komen voor ondersteuningsmaatregelen zoals opleidingsverlof, opleidingscheques of als zelfstandige voor de kmo-portefeuille.
Sommige cursisten kunnen ook een beroep doen op een vermindering van het inschrijvingsgeld – bijvoorbeeld werkzoekenden – wat het goedkoper maakt.
En, niet te versmaden: als lid van ACV Puls heb je recht op een jaarlijkse korting van 15 euro op het inschrijvingsgeld!

Worden de opleidingen erkend door VDAB?
De beroepsopleidingen Kinderbegeleider worden vanaf september 2021 erkend door VDAB. Dat betekent dat je als werkzoekende in je werkwinkel kan vragen of je de opleiding kan volgen met een VDAB-contract, dat biedt vele voordelen .

Kan je ook een diploma behalen?
Onze opleidingen geven recht op officiële certificaten, maar een opleiding Kinderbegeleider kan in combinatie met de opleiding Aanvullende algemene vorming – sinds kort ook volledig online mogelijk – recht geven op een diploma secundair onderwijs. Voor sommige cursisten is dit een mooie kers op de taart. Heb je reeds een secundair diploma op zak, bekom je nu een bijkomend secundair diploma Kinderbegeleider Baby’s en peuters.

Tot slot, waarom juist kiezen voor LBC Volwassenenonderwijs?
Natuurlijk zijn we niet de enige centra voor volwassenenonderwijs die deze opleidingen organiseren. En het is niet aan ons om een oordeel te vellen over andere aanbieders. Wij gaan graag uit van onze eigen sterktes. Binnen onze zorgopleidingen laten we ons graag voorstaan op het uitnodigende en zorgzame karakter dat eigen is aan LBC Volwassenonderwijs. Dat vertaalt zich in échte aandacht voor onze cursisten. Dat doen we door tijd te nemen voor wie ze zijn en hoe ze zich, naast de prestaties, goed kunnen voelen doorheen het traject. Dat is ook hoe wij hopen dat een goede onthaalouder omgaat met kinderen. En dat is dan toch, denk ik, dat beetje waarmee we een verschil willen maken.