Onthaalmoeder Chantal: "Ik heb het gevoeld dat ik de slaaf ben van deze maatschappij"

Als onthaalmoeder wordt het financieel steeds moeilijker om de job vol te houden, je hebt geen been om op te staan. Het leven word steeds duurder en je "vergoeding" verhoogt amper. Terwijl de meeste mensen nu een eindejaarspremie ontvangen staan wij in de kou, letterlijk. Ja, december komt hard aan. Anderhalve week verplicht verlof, zonder inkomen. Ik heb het gevoeld dat ik de slaaf ben van deze maatschappij. Wanneer wordt het leven eerlijk ?

Reacties

Door Sandra op

Hier ook alles behalve feestvreugde. Heel veel zieken + nog een week vakantie moeten nemen waardoor ik nu een heel slecht inkomen heb. En met de feestdagen in zicht is dit niet ideaal. we zullen moeten besparen op de pakjes voor de kids. December is een dure maand en nu komt dit niet echt uit. En meestal is dat zo elk jaar.

Door hilde W. op

ik ben er mee akkoord ieder werknemer krijgt verhoging en waar blijft onze verhoging van onkostenvergoeding? moeten we nog lang wachten voor een verhoging?

Door xx op

Als ouder toch ook ook eens een comment plaatsen. Na 17 jaar te werken als onthaalmoeder heb ik ook de strijd opgegeven omwille van het lage inkomen en de weinige rechten op pensioenregeling. De pluspunten tijdens m'n werkjaren als onthaalouder waren dat ik ook veel voordelen had voor mijn eigen kinderen. De mooie ervaringen, liefde van de kindjes en ouders blijven onbetaalbaar. De flexibiliteit, zorg , beleefdheid, empathie en accuraatheid dat ik hen bood ,werden enorm geapprecieerd van de ouders Wat wel een troost is.

Na een aantal jaren zelf terug op de arbeidsmarkt te komen en weer beroep op onthaalmoeder te moeten doen, merk ik een grote verandering in de mentaliteit van de onthaalgezinnen. Nu is er nog weinig sprake van al wat wij toen moesten aan voldoen, om onthaalouder te mogen zijn. Begroetingen bij het brengen van je kindje, een gesprekje bij het afhalen, elementaire beleefdheid horen er niet meer bij. Nu telt alleen nog maximale inkomsten en minimale uitgave van het opvangkindje, van huiselijke sfeer is er geen sprake meer in praktijk, gezin en opvang worden zoveel mogelijk gescheiden, ongeacht de infrastructuur van de woning, wat meestal uitmond in zo weinig mogelijk voor de opvang. Misschien moet er toch eens nagedacht worden in onze maatschappij en beide kanten bekijken.