Bellenblaas-actie in kinderdagverblijven, lokale buitenschoolse kinderopvang en bij onthaalouders

Kom en blaas zeepbellen met ons mee
Donderdag 14 september 2023
van 16u tot 17u

Het voorbije jaar was niet bepaald rustig voor de kinderopvang. De werkdruk is torenhoog. Negen is te veel. Zowel in de buitenschoolse kinderopvang als in de kinderdagverblijven en bij onthaalouders. Onderzoek bevestigt nog maar eens wat iedereen in de sector al lang weet. Het aantal kinderen per begeleider moet dus dringend omlaag. Bijna nergens in Europa is die ratio zo hoog. De vaak moeilijke omstandigheden zorgen ervoor dat heel wat werknemers de sector verlaten. De crisis in de kinderopvang woedt nog steeds hevig.

De aanbevelingen en berekende cijfervoorstellen liggen op tafel. Het is de hoogste tijd om de problemen NU ook effectief aan te pakken.

Nog voor de Septemberverklaring willen we met z’n allen een krachtig signaal geven aan de voltallige Vlaamse Regering. We willen dat er centen op tafel worden gelegd voor een lagere kind-begeleiderratio, meer toegankelijke opvangplaatsen, gelijk loon voor gelijk werk en een werknemersstatuut voor elke onthaalouder.

Het voorbije jaar hebben we al stevig actie gevoerd. We kwamen meermaals op straat en sloegen de handen in elkaar met ouders, werknemers en organisatoren. Hoeveel drama’s, studies en aanbevelingen van parlementaire commissies zijn er nog nodig om onze kinderopvang te redden? De resultaten blijven uit.

Daarom organiseren ACV PULS en ACV Openbare diensten op donderdag 14 september 2023 een gezamenlijke actie van en voor de kinderopvang. Samen met kinderen, medewerkers, ouders en organisatoren geven we het zoveelste signaal aan de Vlaamse regering: maak NU voldoende geld vrij om de problemen in de kinderopvang eindelijk op te lossen.

We willen dit duidelijke signaal zichtbaar maken in elk kinderdagverblijf, buitenschoolse opvang ,… Breng je bellenblazer mee en blaas tussen 16u en 17u zeepbellen in het plaatselijk kinderdagverblijf, lokale BKO en bij de onthaalouder. Maak foto’s of filmpjes ter plaatse en stuur ze via WhatsApp door op nummer 0471/06.47.50. Wij verspreiden deze dan verder via onze sociale media.