ACV Puls eist harde garanties over de 330 miljoen voor kinderopvangplan

Vlaams Minister van welzijn Crevits kondigde zaterdagochtend haar plan aan om tegemoet te komen aan de noden in de kinderopvang. De 330 miljoen euro extra per jaar om de ratio te verlagen naar minder kinderen per kinderbegeleider waarbij er rekening wordt gehouden met de leeftijd van de kinderen, is een erg belangrijke stap.

Dit bedrag is absoluut het minimum. Hier mag de Vlaamse regering niet meer aan raken. Naast het voorgestelde groeipad wijst ACV Puls ook naar de overige eisen van het consortium kinderopvang en de vraag naar de gelijktrekking van de lonen van medewerkers. Nathalie Winters, sectorverantwoordelijke kinderopvang ACV Puls: “Gelijk loon voor gelijk werk! Of je nu in de groeps- dan wel in gezinsopvang werkt, je loon mag niet afhankelijk zijn van de plek waar je werkt”.
En niet in het minst moeten onthaalouders die een werknemersstatuut wensen, dit kunnen krijgen. Zo'n statuut biedt door het vaste maandelijkse loon meer financiële zekerheid en betere sociale rechten. Zo zal de stap naar een job als onthaalouder (gezinsopvang) aantrekkelijker worden.

We roepen de Vlaamse regering expliciet op om haar verantwoordelijkheid nu op te nemen. Iedere euro die je investeert in de kinderopvang en in zorg en welzijn krijg je als samenleving dubbel en dik terug. Als er niet meer middelen vrij gemaakt zullen worden voor kinderopvang in het bijzonder en voor zorg, welzijn en cultuur in het algemeen, zullen er acties volgen in de komende weken en maanden.