Waarom onthaalouders een werknemersstatuut nodig hebben

Niet minder dan 7.000 onthaalouders vangen elke dag 30.000 kinderen op. Maar het aantal onthaalouders is wel aan het teruglopen. Geen wonder als je weet dat onthaalouders nog altijd geen volwaardig werknemersstatuut hebben. Nochtans beloofden en beslisten diverse regeringen om werk te maken van een werknemersstatuut. Tot nu toe is van al die beloftes en beslissingen niets in huis gekomen.

Onthaalouders werken meer dan 50 uur per week. Zij krijgen geen loon maar een onkostenvergoeding. Met die vergoeding moeten ze ook bedjes, parkjes, kinderstoelen, twee maaltijden per dag en nog veel meer betalen. Omgerekend houden onthaalouders netto zo’n drie euro per uur over. Ze hebben geen recht op betaalde vakantie of vakantiegeld. Onthaalouders hebben maar een armzalig pensioen en een beperkt ziekteverlof. Ze krijgen geen dertiende maand en geen eindejaarspremie.

Hoog tijd dat onthaalouders dezelfde rechten krijgen als alle andere werknemers. Een werknemersstatuut nu. Geen uitstel. Geen smoesjes.

Wie beter dan de onthaalouders zelf om uit te leggen waarom een volwaardig werknemersstatuut absoluut nodig is om ervoor te zorgen dat er binnenkort nog onthaalouders zijn. Lees hieronder hun verhalen.

Ik ben onthaalouder en wil ook in de statuut aansluiten.

He he, nog minder dan een maand en de eerste kindjes komen... Wat moet ik echt verwachten? Zal ik het goed doen? Is de opleiding voldoende?

Een onthaalouder, beste mensen, is de spil van menig werkend gezin
Ze staat als eerste klaar en slaapt als laatste weer in
En is ze eens afwezig, dan jammert heel de groep

Als onthaalmoeder wordt het financieel steeds moeilijker om de job vol te houden, je hebt geen been om op te staan. Het leven word steeds duurder en je "vergoeding" verhoogt amper.

Hoed af voor de onthaalouders.Door familiale omstandigheden heb ik mijn job als onthaalouder moeten stopzetten. Door de operatie aan de rug is mijn moeder, inmiddels 82 jaar, invalide.

Eventjes wordt het me allemaal te veel. Ik werk al 11 jaar als onthaalouder bij een dienst. Ik ben gestart omdat ik het heel graag zou doen en ook om mijn eigen kinderen kunnen op te vangen.

Hallo, ik ben in april 2005 officieel begonnen als onthaalmoeder, mijn eerste kind was toen 6 weken oud.

Daar wij als gezin: grootouders, kinderen en kleinkinderen, van plan zijn om onder één dak te gaan wonen, dacht ik eraan om te stoppen als onthaalouder.

Hallo, mijn naam is Claudine en ik ben sinds enkele maanden onthaalouder. Ik doe dit omdat ik nu met pensioen ben en tijd heb om kindjes op te vangen.

Pagina's